Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 15:01 - Да умееш да управляваш фирмата си
Автор: svoboden Категория: Бизнес   
Прочетен: 6076 Коментари: 30 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2008 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Р България все повече бизнесмени досега увеличаваха богатството си в което не виждам и аз нищо лошо.
Струва ми се все пак, че лошото идва от там, че скоро увеличението на капиталите им няма да е така лесно и ще останат само тези, които знаят как да управлявам разумно.
Недоволството ми е от това, че ТЕ (Бизнес организации, прав-тво и др.) крещят навсякъде, че нямало квалифицирана работна ръка.
Ок, прави сте!
А защо не опитате тези пари, които давате за безмислени дейности, да ги дадете на работниците си.
Правят се презентации, новогодишни купони, откривания и т.н., но никои от ВАС не се запитва - доволни ли са служителите. 
Ако дадените 10 000 евро бъдат разпределени между служителите, а не дадени на някои певец или певица дето се превъзнася като ангел, но понеже се познават от нощното заведение където снощи са се напили заедно и в тоалетната са си ......... мили ръцете един до друг и така е станала поканата за участието в празненството.
Дават се суми, а не се сещат, че един служител би си закърпил положението много добре с един бонус.
А най-хубаво да дадат и бонус и празненство :-)).
Купуват се коли, които са само разходи (един човек в пикапче, но за по-малко пари ДДС 7 места), а тои се чуди къде да го паркира. Да не говорим, че няма нищо против да си кара неговата кола и лизинга да му плащат като амортизация на колата.
Приятен ден. Какво да си говорим. Още малко ще е така и после ФАЛИТИ.
Които уважава служителите си и те ще го уважават.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - едно мнение от страни:
08.05.2008 15:44
защо точно бонус - не е ли по-добре да платят на работниците си курс за повишаване на квалификацията или за придобиване на някакви допълнителни умения и прочие ...
или това с бонуса е по-подходящо ...
макар че , да не се лъжем, един служител и десет бонуса да му дадеш ако не може, не иска да свърши нещо - все тая...
въпросът е по-скоро за тези другите - лоялните, коректните, "пчеличките" ... които ако не ги ценят, рано или късно системата рухва
цитирай
2. nikoq - /
08.05.2008 17:53
намирам статията за много реална.
цитирай
3. sad - мдам
08.05.2008 23:25
наскоро едно съседче дето не му се учи замина уж да работи охрана в 5звезден хотел на морето. Върна се след 3 (три) дена заради условията в които живее персонала там - по 50 човека в някакви спални помещения, къпане - на четно число жени, на нечетно мъже и всякакви други хубавини от кухнята разказва :) Иначе - 5 звезди, елит.. ала-бала. Нямало персонал.. че и квалифициран, да се смееш ли, да плачеш ли.. :)
цитирай
4. thomas - Много социално...
09.05.2008 06:49
Махам си известяването за e-mail при нов коментар, защото темата определено ми писна, а с разсъжденията съм меко казано несъгласен - но при положение, че си направил така, че коментарите да излизат само след одобряване от твоя страна, ще изчезне моето изказване изобщо. И всъщност повече никога няма да пиша в твой пост, защото не понасям някой да решава дали ще ми публикува коментара или не. Така че - сбогом. И ако си промениш "политиката", обади се :-)

Фирмата не би трябвало да я интересува дали някой ще си "закърпи положението", а дали ще й знаят името и ще искат да купуват от нея. От това, че служителите ще получат парите за маркетинг и връзки с обществеността, няма да последва нищо друго, освен че служителите ще са по-доволни. При това ще са доволни за кратко, защото популярността има нужда от непрекъснато поддържане и ако не се работи за това, продажбите неизменно падат. А като паднат, и най-доволните и всеотдайни служители няма да могат да направят нищо, защото няма да има за кого.

За колите пък мога да ти кажа друг вариант - служителите получават достатъчно, всеки си е купил кола и идва с нея сам на работа, нищо че работи в центъра, на минута пеша от удобна спирка. Може и да не са с по 7 места, но като са десетки, положението с паркирането изобщо не се подобрява.

Изобщо, повярвай ми, няма угодия. И за двете страни. Не и в България. Защото тук всички гледат само какво ще получат, а не какво могат да дадат.
цитирай
5. анонимен - Командата е ясна
13.05.2008 15:01
Бегом марш с 200 км/ч в чужбина.
Тук само ти крещят и те правят на маймуна.
Там поне се отнасят културно. А и плащат културно.
Работиш ядеш, не работиш - не ядеш.
При нас - шефовете искат ако може 500% печалба. Може но до едно време докато не ти умрат конете и робите.
цитирай
6. svoboden - До chara
13.05.2008 15:22
Съгласен съм. Нека да е квалификация, но да се оцени труда и човека, да му се покаже, че и той е дал своя принос за фирмата. Отношението и контакта.
В чужбина е савсем различен подхода. Там ще видиш равнопоставеността.
Приятен ден
цитирай
7. svoboden - До nikoq
13.05.2008 15:24
:-) затова я написах, защото много се дразня по някой път.
Приятен ден.
цитирай
8. svoboden - До sad
13.05.2008 15:32
Да, знам пълно е с подобни коментари в нет-а, дори последния, които четох е за едно момче с дипломите се вдига от Сф и отива във Варна(след като е одобрен по тел-на). Там Фамилията го интервюира закусвайки банички в мазна амбалажна хартия. На края му казват - не ставаш. Не знаеш немски, като не е имало условие за немски. Простотия.
Приятен ден.
цитирай
9. svoboden - До thomas
13.05.2008 15:48
Според мен това е най-важното. Дали служителя се чуства добре. Практиката го показва. Знам няколко фирми, където се държи на персонала. И персонала държи на фирмата. То затова, когато се намери читав човек се държи, а не както повечето гледат само лизачите и подмазвачите. Обективността е голямо качество, което не всички имат.
Когато няма проблеми и задължения работника работи много по-добре. На много места плащат само, за да задържат служителите не, че вършат кой знае каква работа.
А в БГ маркетинга и връзки с обществеността са относително понятие. Повярвай ми и с двете съм се занимавал.
Обясни ми защо има продукти и фирми , които и без реклама се продават много по-добре от други.
Тук не е въпроса за маркетинга, защото той е заложен.
Говоря за БЕНЕФИСА, защото със сигурност новогодишните партита на фирмите не са маркетинг и връзки с обществеността.
Мога да поспоря и за това, че всеки си е купил автомобил, но няма.
Споделям мнението си за ФИРМЕНИТЕ КОЛИ.
Бусове и т.н.. В смисъл, че вместо да купуват бус за 1 човек, защото може някога да им потрябва голяма кола, може да купат малолитражна такава (по-малко разход) и пак да си вършат същата работа. Приятен ден.
цитирай
10. svoboden - До анонимен
13.05.2008 15:48
То това май се оказва единственото решение.
Приятен ден.
цитирай
11. анонимен - Проблемът има предистория- кач...
13.05.2008 16:13
Проблемът има предистория- качествените и квалифицирани кадри отидоха в чужбина и продължават да емигрират. Много е трудно да живееш и работиш в държава, в която проблемите на хората се изписват само по статистическите формуляри, стратегиите са хубаво написани пожелания , които не се реализират, защото няма воля, а законите не се изпълняват. Мисли се и се действа в оперативен порядък без идеята да има резултати в по- дългосрочен план. Защо да се стимулират служителите като могат да се сменят с други , чиито изисквания са по- скромни, защото са по-малко подготгвени. Въпрос не само на финансови възможности , но по- скоро на култура, нрави и умение да съзнаваш, че стимулирайки служителя си ти инвестираш и вложеното ще се върне многократно.
цитирай
12. dreamon - Относно този въпрос
14.05.2008 10:43
Преди време четох интервюта в Капитал, в приложение специално посветено на топ мениджърите (??!??) и любимото ми изказване на управителя на К и К електроникс (Техномаркет), че няма лоялни служители и били много мързеливи.
Е как не... Това е една от фирмите с най-голямо текучество, просто защото се плаща изключително малко и отношението е отвратително. И един от "най-добрите мениджъри " казва подобна глупост.
цитирай
13. svoboden - До анонимен - 13.05 16:13
14.05.2008 12:45
Съгласен съм, все още има качествени хора в БГ, въпроса е колко ще издържат тук:-)))защото колкото и да те задържат някакви неща в един момент претръпваш и си казваш - ми майната му да става каквото ще и тръгваш. А няма българин, който да е напуснал родината си и да не е успял.
Въпрос не само на финансови възможности, но по- скоро на култура, нрави и умение да съзнаваш, че стимулирайки служителя си ти инвестираш и вложеното ще се върне многократно.
Напълно вярно. Осъзнават го интелигентните хора.
Присъствах на задължителна почивка от работодател наложена. Каза им платил съм ви една седмица на Боровец пълен пансион. Ще следя кой е там и ако някой не е, ще санкционирам. Не искам да ми се върнете изморени на работа. Говоря за коледните празници. Фирмата е в София, сферата на стъклата. Там се почва работа не като кандидатстваш в Ч Р-си, а колектива те преценява има си избрани хора от всеки екип и така. А и няма свободни раб. места:-)))
Приятен ден.
цитирай
14. svoboden - До dreamon
14.05.2008 12:51
За съжаление има още доста фирми където текучеството е голямо. Забелязваш ли, че започнаха рекламите на Техномаркет? Защо ли? ми никой не ходи там :-))) Аз се отказах и от Технополис.
Там един познат (момче което работеше на каса в интернет клуб). Разговорихме се в магазина той отговаряше за Комп. и каза доволен съм и т.н. обещаха това и това. След месец се засичаме на едно кафе. Здрасти адаш - кво става? Ми махнах се. Дойде нов отговорник и промени условията.
Забележи, че там където има текучество нещата не вървят:-)))
И ВСЕ РАБОТНИКА ИМ Е ВИНОВЕН.
Приятен ден.
цитирай
15. svoboden - Всеки знае, че ..........
14.05.2008 12:56
От опит знаем, че евтиното почти винаги излиза по-скъпо. Но защо ли не го проумяват работодателите и различните браншовици и организации дето крещят, че няма работна ръка.
Кой бяга от хубавото?
Лудия само, то и това не е сигурно :-)))
Приятен ден
цитирай
16. анонимен - Наскоро гледах едно майлче
14.05.2008 13:00
Там беше показан офиса на Гугъл във Виена. Страшна работа имаш чуството, че си в някаква детска стая. Всеки си върши каквото му хрумне, но сигурно това е целта да си свободен да твориш.
Не е нужно да седиш на стола си и да се правиш, че работиш, важното е работата да с есвърши и добре.
цитирай
17. marinov - Не просто да се увеличат заплатите, ...
15.05.2008 23:40
Не просто да се увеличат заплатите, а да се заделят средства за организиране на стажове и повишаване на квалификацията. Трябва да се следят студентите последна година в съответните специалности, а защо не и от по-рано. Да, ама нали шефът трябва да си купи нов джип. После HR мениджъра излиза виновен...
цитирай
18. svoboden - До thomas
16.05.2008 14:29
Това си е твой проблем, аз публикувам всичко. Ще проверя и ще махна тази отметка, но не съм знаел, че има такава опция. Лек ден.
Ползваш правото си на избор:-)
цитирай
19. svoboden - До marinov
16.05.2008 14:36
ОК, но да се закупи и техниката необходима на студентите, защото ако тук в моргата се учат още да режат със скалпел - техни колеги вече намаляват разреза със лазер.:-))
За да ги следят трябва да се правят първенства национални. Но пак никой не дава пари. Какъв е проблема да се организират Изложби и други подобни. Всеки Университет представя свои идеи и т.н. Има начини, но механизма е затормозен с прийоми, които по-скоро спъват развитието.
Да не говорим и за завистта и лицемерието. Пред теб се говори едно, а се върши друго.
цитирай
20. blagorodnik - Подкрепям автора.
18.05.2008 09:19
В много отношения си прав. Работя в озеленителна фирма като обикновен работник.При постъпването ми във фирмата бъдещата ми шефка видя, че съм с висше образование и побърза да се презастрахова като каза, че при нея няма развитие.Благодарен съм й, че е открита, пряма и честна. Отговорих й, че съм наясно, но бих се радвал да бъда технически ръководител (имам необходимите качества и практика). Сега след една година вече се замислям дали да остана - нямам стимул, нито пък развитие. Имам желание да уча ландшафтна архитектура, но според жена ми няма смисъл!!! Ако шефовете бяха заинтересовани щяха да ме извикат на сериозен разговор. Още малко търпя, отивам някой ден, питам има ли смисъл да уча за благото на фирмата, ако не - адиос.
цитирай
21. svoboden - До blagorodnik
21.05.2008 10:08
Добър ден,
Благодаря за подкрепата. И аз съм съгласен с Вас, ако фирмата държи на реномето си (а както по-горе коментирахме с thomas, където той не е съгласен, а аз точно това имах предвид), че ако иска да е номер 1, фирмата ще заплати учението ти и ще се развие като придобие още по ценни кадри и ги задържи.
За съжаление не са много тези, които го разбират. Повечето смятат, че като купят последен модел Нещо и работата сама ще върви. Все още не е дошло времето на роботите. Дори и техните части се износват :-))))
Приятен ден и успех в ученето.
цитирай
22. giorgiocbr - Милозлива статия - бонуси, поощрения...
30.05.2008 09:15
Бих трънал да споделям примери и факти от лелеяната от вас чужбина, но не виждам НИКАКЪВ смисъл.

Пожелавам ви успех.
цитирай
23. svoboden - До giorgiocbr
02.06.2008 15:18
Не Ви разбирам? Работил съм в чужбина с много народности и мога да споделя, че никой не се е държал арогантно имало е спорове, но казвам спорове, не скандали. Бил съм в около10-на страни вкл. и на други континенти.
Няма да говоря нещо, което сам не съм видял.
На този принцип съм се осланял винаги.
Мерси и на вас Успех.
цитирай
24. анонимен - :)
29.11.2008 01:24
Както винаги - работника е недооценен, не му се заплаща достатъчно и е готов да раздава съвети.
Един безплатен съвет от мен - направете си фирми и започнете да прилагате идеите си, а после се върнете и споделете опита си ;)
цитирай
25. blagorodnik - :)
29.11.2008 10:10
Напуснах!
цитирай
26. анонимен - До blagorodnik
02.12.2008 21:56
Браво! Сега се огледаи и успокои и всичко ще се нареди:-)) Всичко най-хубаво.
цитирай
27. анонимен - До 24 анонимен
02.12.2008 21:59
А защо мислиш, че нямаме фирми? :-)))Чуждестранните инвеститори как са разбрали за Бълг-я? нали някой им е казал там е далаверата. Имам един познат и т.н.
цитирай
28. анонимен - Ha mnogo aktualno tochno sega
18.06.2009 13:51
Не е вярно:-)))Ти откъде си взел тази информация, толкова рано преди кризата?
цитирай
29. анонимен - Вече не е лелеяна, а се говори от опит
29.06.2009 12:28
giorgiocbr написа:
Бих трънал да споделям примери и факти от лелеяната от вас чужбина, но не виждам НИКАКЪВ смисъл.

Пожелавам ви успех.

Лелеяна ще е, ако не сме били там и не сме видяли. Защо в много фирми на запад работника придобива част от акциите в компанията. Това не е ли поощрение? Ако работиш добре и фирмата е добре, ако си мързел не печелиш.
цитирай
30. blagorodnik - Сега
29.06.2009 18:05
работя със съдружници в областта на озеленяването. Сам съм си шеф и работник.
Ето и новия блог:
raiskagradina.blog.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboden
Категория: Новини
Прочетен: 341019
Постинги: 127
Коментари: 184
Гласове: 292
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930